Fysiotherapie
Net zoals bij mensen bestaat een goede behandeling uit verschillende onderdelen. Zo wordt elke hond individueel benaderd aan de hand van een anamnese gesprek tijdens de eerste afspraak, een klinisch onderzoek om het probleem te bekijken en mogelijke beperkingen te voelen en tenslotte het opstellen van een aangepast behandelplan. Dit behandelplan kan eventueel worden aangepast tijdens het verloop van de sessies.
Vaak wordt ook samen met de eigenaars besproken wat het ‘doel’ van de therapie is. Voor sport-, werk- of showhonden kan dit verschillen dan voor een hond als gezelschapsdier in het gezin. Ook wordt het belang van thuis oefenen benadrukt om een vlotte revalidatie te kunnen bieden.
Massage & stretching
Deze technieken worden gebruikt om de hond gerust te stellen, om spierspanning en -spasmen te behandelen en om de bloedcirculatie te bevorderen. Dit wordt ook aan de eigenaars aangeleerd tijdens de eerste sessies zodat zij deze thuis ook kunnen toepassen. Hierdoor kan de hond ook na en tussen de sessies voldoende begeleiding krijgen. Dit zorgt automatisch voor een sneller herstel. Daarnaast versterken hands-on therapieën zoals massage en stretching niet alleen het therapeutisch effect op de spieren maar zorgen ook voor een betere communicatie en relatie tussen mens en dier.
Verkorte en verstijfde spieren zijn vaak een secundair nadelig effect van lang stilliggen of compenseren omwille van pijn. Door middel van stretching is het mogelijk om de spieren terug tot hun gezonde lengte te brengen. Dit is dan weer noodzakelijk om de hond pijnvrij en normaal te kunnen laten bewegen.
Oefentherapie
Eén van de belangrijkste onderdelen van de behandeling is oefentherapie. Elk lichaam, zowel mens als hond, is gemaakt om te bewegen. Het is dus ook niet meer dan normaal dat beweging een groot deel van de meeste behandelingen uitmaakt. We maken gebruik van oefenmateriaal van het merk FitPAWS® dat specifiek is ontwikkeld voor honden revalidatie om de stabiliteit en coördinatie van bepaalde spiergroepen te oefenen. Het combineren van oefeningen waarbij stabiliteit, lenigheid, kracht en bewegingsbereik wordt bevorderd, levert de beste resultaten op.
​
Ook hier zullen op regelmatige basis oefeningen worden getoond die de eigenaar zelf thuis kan oefenen met de hond. Vaak heb je hier geen gespecialiseerd materiaal voor nodig maar kunnen alledaagse dingen gebruikt worden om hetzelfde effect te bereiken. De therapeut zal hierbij helpen om ideeën te geven over wat je thuis kan doen en uitleg geven waarom dit belangrijk is.
Ultrageluid en TENS
-
TENS
Dit staat voor Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation. Dit toestel prikkelt de gevoelszenuwen in de huid door middel van kleine elektrische prikkels. Deze prikkels zorgen meestal voor pijndemping of in sommige neurologische gevallen wordt dit ook gebruikt om de zenuwen te ‘activeren’.
-
Ultrageluid
Ultrasone therapie is ideaal voor het behandelen van letsels in bindweefsel, ligamenten, pezen, gewrichtskapsels, littekenweefsel en botweefsel. De trillingen van de ultrasone golven zorgen voor een betere ‘uitlijning’ van de onderliggende structuren.